- De EU kan al in 2027 volledig afscheid nemen van aardgas en andere fossiele brandstoffen uit Rusland, denkt de Europese Commissie.
- Ondertussen plaveit de Amerikaanse president Joe Biden naar verluidt de weg voor hogere heffingen op Russische importen.
- Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) voorspelt dat de Russische economie dit jaar in een “diepe recessie” zal belanden.
- Lees ook: Rusland kan de ‘economische wurggreep’ van het Westen als een oorlogsverklaring opvatten, zegt een sanctiedeskundige
De Europese Unie kan het al in 2027 zonder aardgas en andere fossiele brandstoffen uit Rusland stellen, denkt de Europese Commissie. Eerder deze week hield zij het nog op “ruim voor 2030” en noemde zij alleen gas.
Voorzitter Ursula von der Leyen legde de leiders van de 27 EU-landen, op een top in het Franse Versailles, donderdagavond de plannen van de commissie voor om de EU los te maken uit de greep van haar voornaamste gasleverancier. Rusland is nu nog goed voor 45 procent van het gas dat de unie invoert en levert ook olie en kolen.
Lees ook: Waarom Europa niet zomaar kan stoppen met het kopen van Russisch gas
Binnen een jaar kan de EU af van twee derde van het gas dat het van Rusland betrekt, zei Eurocommissaris Frans Timmermans dinsdag.
VS zet stap voor hogere importtarieven
Ook de VS onderneemt weer actie tegen Moskou. De Amerikaanse president Joe Biden zal later op vrijdag naar verluidt oproepen om de normale handelsbetrekkingen met Rusland te beëindigen vanwege de invasie in Oekraïne.
Met die stap plaveit Biden de weg voor hogere heffingen op Russische importen. Ingewijden zeggen tegen persbureau Reuters dat hij gaat aankondigen dat hij de handelsprivileges van Rusland intrekt.
Met de stap willen de Verenigde Staten en hun bondgenoten de druk op de Russische president Vladimir Poetin vergroten om een einde te maken aan de grootste oorlog in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog.
Om de status van "permanente normale handelsbetrekkingen" met Rusland op te heffen is een besluit van het Congres nodig, aldus een hoge ambtenaar van de regering. Maar politici in beide huizen van het Congres hebben al hun steun voor zo'n maatregel uitgesproken.
Rusland lijdt onder sancties
Stevige sancties tegen Russische banken en elites, samen met exportcontroles op een hele reeks technologieën, zorgen al voor grote schade aan de Russische economie. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) voorspelt nu dat de economie dit jaar in een "diepe recessie" zal belanden.
In 2019 was Rusland de 26e grootste handelspartner van de Verenigde Staten. Destijds werd er over en weer voor zo'n 28 miljard dollar aan handel tussen de twee landen gedreven.
De VS importeren vooral minerale brandstoffen, edelmetaal en edelsteen, ijzer en staal, meststoffen, en chemicaliën uit Rusland. Die goederen kunnen nu met hogere heffingen worden geconfronteerd als het Congres ermee instemt om de handelsstatus van Rusland als begunstigde natie in te trekken.
Sommige Amerikaanse gouverneurs hebben uit solidariteit met het Oekraïense volk de door de overheid gerunde slijterijen al opgedragen te stoppen met de verkoop van wodka en gedistilleerde dranken van Russische makelij.